Soorten uurwerk van horloges
Naast de ontwerpen van de horloges zitten er ook grote verschillen in de binnenkant van horloges. De manier waarop het horloge wordt aangedreven en dus de tijd bijhoudt, heet het uurwerk. Er zijn eigenlijk 4 soorten uurwerken te onderscheiden. Deze zetten we voor je op een rijtje.
Automatische horloges
Allereerst het automatische horloge. Dit is het horloge dat de liefhebber over het algemeen het liefste ziet. Een automatisch horloge is een horloge die wordt gedreven door beweging.
Je eigen bewegingen laten de rotor van het horloge draaien. Hierdoor drukt deze een veertje verder in. Deze geeft vervolgens langzaam zijn energie vrij. Je ziet vaak dat deze vorm wordt gebruikt voor de meer luxe horloges. Wanneer horloges een “open heart” hebben of een doorzichtige achterkant, is het vaak zo dat dit automatische horloges zijn. Het uurwerk is dan interessant om te zien en een mooi staaltje techniek. Hierdoor voegt het waarde toe. Bij een Quartz horloge is de binnenkant vaak een stuk minder mooi.
Naast dat ze er mooi uit zien, heb je er over het algemeen ook geen omkijken naar. Het horloge heeft namelijk een zogenaamd “power reserve”, waardoor het horloge energie kan opslaan. Hierdoor loopt het horloge vaak nog langer door dan dat jij hem draagt. Je horloge staat de volgende ochtend dus gewoon nog op de juiste tijd. Wissel je horloges af? Dan kan een automatisch horloge wel wat meer werk vragen. De power reserve is afhankelijk van het model en type horloge, maar is vaak rond de 40 uur. Daarna komt het horloge dus stil te staan.
Wissel je veel af, dan kan het dus zijn dat je horloge stil komt te staan. Een watchwinder is hier een mooie oplossing voor. Dit is een apparaat die je horloge in beweging houdt, hierdoor komt het horloge niet stil te staan. Je hoeft je horloge dan ook nooit opnieuw in te stellen.
Een automatisch horloge moet wel om de zoveel jaar onderhouden worden. Het is een mooi stukje techniek, maar heeft bijvoorbeeld veel meer bewegende delen dan horloges met batterij. Deze moeten worden vervangen of gesmeerd. De kosten hiervoor zijn hoger dan het vervangen van een batterij, aangezien een officiele horlogemaker zich hierom moet bekommeren.
Voorbeelden van automatische horloges zijn horloge van merken als Audemars Piguet, Rolex, maar ook bijvoorbeeld de Seiko 5 serie die voor een mooie prijs te koop is.
Een handopwinder
Naast automatische horloge heb je ook handopwinders. Dit zijn horloges die je, zoals de naam al doet vermoeden, met de hand opwind. Je moet ze dus aandraaien. Met die beweging wordt er aan de binnenkant een veertje verder ingedrukt die geleidelijk de energie los laat komen en dus het horloge laat lopen. Waar een automatisch horloge dus door het hebben van een rotor een eigen opwindsysteem heeft, is dat bij een handopwinder niet het geval. Daar zal je zelf mee aan de slag moeten. Sommige liefhebbers vinden dit een fijn soort uurwerk. Wil je namelijk dat het horloge loopt, dan zul je hem regelmatig aandacht moeten geven. Zo creëer je een verbinding met het horloge.
Quartz horloges
Quartz horloges worden aangedreven door een batterij. Door middel van elektriciteit worden de wijzers aangedreven. Seiko was daarin het eerste merk dat ze grootschalig op de markt bracht. Dit was in de jaren ‘70. Hierdoor brak er een zogenaamde Quartz crisis uit die de horloge industrie op zijn kop zette. Een quartz aandrijving is namelijk veel goedkoper om te maken dan een mechanisch uurwerk. Daarnaast zijn ze ook nog een stuk nauwkeuriger. Veel horlogefabrikanten konden hierdoor niet meer concurreren en gingen failliet. Later zal ik nog een apart artikel wijden aan de Quartz crisis.
Inmiddels is de Quartz techniek de meest gebruikte techniek. Vrijwel alle horloges onder de €100 maken zeker gebruik van een Quartz uurwerk. Ook alle zogenaamde fashion brands als Cluse, Micheal Kors, TW Steel en Diesel gebruiken dit soort uurwerk.
Naast dat ze goedkoper zijn en nauwkeuriger, is een quartz horloge ook vaak dunner. Omdat er minder onderdelen in hoeven kan de kast van het horloge dunner worden gemaakt dan wanneer het uurwerk automatisch is.
Vooral Zwitserse horloge merken omarmden het concept van een Quartz horloge nauwelijks en hielden vast aan automatische horloges.
Voordelen:
- Goedkoper
- Preciezer
- Dunner
- Goedkoper in onderhoud
- Zorgeloos dragen
Digitale horloges
Het digitale horloge werkt eigenlijk hetzelfde als een Quartz horloge. Hier is het ook een elektrische impuls die ervoor zorgt dat het horloge loopt. Het wordt alleen niet gebruikt om de wijzers in beweging te zetten, maar om door te geven aan het LCD scherm.
Solar horloges
Het eerste solar horloge werd in de jaren 70 ontwikkeld. Seiko is hierin een enorme voorloper en gebruikt de technologie nog regelmatig. In het begin zaten er letterlijk kleine zonnepanelen op het horloge om voldoende energie te genereren. Eerst werd dit alleen nog maar gebruikt bij digitale horloges. Citizen is het eerste merk dat uiteindelijk deze techniek ook ging gebruiken bij hun normale analoge horloges. Dit is de Eco drive lijn.
Zoals ik al zei gebruikt Seiko dit nog regelmatig, maar ook andere merken gebruiken deze techniek nog vaak. Merken als Casio, Junghans en Orient.
Het horloge wordt zo ingericht dat deze licht opvangt en om kan zetten in energie. Vaak zitten de ontvangers ervan tegenwoordig onder de wijzerplaat. Vervolgens slaat het horloge energie op in een batterij die in het horloge zit verwerkt. Dit zorgt ervoor dat het horloge ook door kan blijven gaan wanneer het nacht is of wanneer bijvoorbeeld iemands kleding over het horloge heen zit.
Welk horloge past bij mij?
Ben je gewoon op zoek naar een leuk horloge, kies dan voor een quartz horloge. Deze is nauwkeurig en niet ingewikkeld. Je kunt hem een aantal dagen niet om doen en vervolgens gewoon weer om je pols slingeren en hij zal gewoon de juiste tijd aangeven.
Ben je een liefhebber en houd je van de techniek en de historie? Dan past een automatisch horloge misschien beter bij. Je hebt geen batterij en op beweging begint de seconde wijzer te draaien. Het mooie aan automatische uurwerken is dat de secondewijzer vaak in een vloeiende beweging gaat. Uiteindelijk is vooral belangrijk dat je het horloge mooi vind en draagt wat je tof en leuk vindt!