Waarom zijn er zoveel Snoopy horloges?
Als liefhebber van horloges valt het mij op dat Snoopy telkens weer terugkomt. En dan niet bij één merk, maar verschillende merken omarmen dit tekenfiguur. Om het wat beter te begrijpen ben ik op onderzoek uitgegaan. Waar komen de Snoopy horloges vandaan en waarom zijn ze zo populair?
Wat achtergrond over Snoopy
Eerst duiken we in de historie van Snoopy om erachter te komen waarom zoveel merken willen samenwerken met dit tekenfiguur. Snoopy verscheen voor het eerst in de jaren ‘50. Snoopy was eerst een “gewone” hond in de Peanuts stripverhalen. Na 2 jaar kreeg Snoopy ook denk ballonnen, waardoor hij meer een karakter meegegeven kon worden. Snoopy won jarenlang aan populariteit. Op gegeven moment verdiende Schulz zo’n 30-40 miljoen per jaar met de merchandise rondom zijn Peanuts stripverhaal. Dat geeft aan hoe ongekend populair deze stripheld was. Reden genoeg om hem op de wijzerplaat van een aantal horloges te zetten.
Snoopy en de ruimtevaart
Snoopy werd door de jaren heen steeds populairder. Zo populair dat in 1969 Nasa zelfs contact opnam met Schulz om te vragen of Snoopy hun veiligheidsmascotte mocht zijn voor de Apollo 10 missie. Ook zette Nasa het Silver Snoopy Award Program op voor medewerkers en partners die unieke werkzaamheden verrichten op het gebied van veiligheid. Het is dan ook een eer om een zilveren Snoopy in ontvangst te mogen nemen. Jaarlijks krijgt minder dan 1% van het Nasa personeel deze award uitgereikt. Medewerkers krijgen dan letterlijk een zilveren speldje van Snoopy, die eerder mee de ruimte in is geweest.
Waarom de link met de ruimtevaart zo belangrijk is voor de link met horloges? Daarvoor moeten we terug naar 2003. Waar Snoopy tot dan vooral bij goedkopere horlogemerken wordt gebruikt om kinderen te enthousiasmeren, verscheen Snoopy toen voor het eerst op een Omega horloge. Een doorbraak waarbij ook luxere merken het stripfiguur omarmden.
Merken met Snoopy horloges
Zoals ik al schreef, is er niet één merk die het leuk vond om een Snoopy versie uit te brengen, maar zijn er vele merken die een Snoopy horloge hebben. Waar eerder merken als Invicta, Undone en Timex Snoopy gebruikte als stripfiguur om de horloge verkoop te verhogen, zijn hier door de jaren heen behoorlijk wat merken bij gekomen.
De doorbraak van Snoopy in de horlogewereld was in 2003, toen Omega de 50th anniversary van de Omega Speedmaster uitbracht. De Omega Speedmaster heeft natuurlijk het bijzondere verhaal dat het het eerste horloge op de maan was, en dus is er een duidelijke link met de ruimtevaart. Eerder ontving Omega hiervoor de zilveren Snoopy Award. Om het 50-jarig bestaan van de Omega Speedmaster te vieren was Omega op zoek naar iets unieks. De link met Snoopy, als veiligheids mascotte van Nasa was een leuke en speelse manier om hier op in te spelen. De Speedmaster 50th anniversary was een feit. Een Omega Speedmaster met witte wijzerplaat en blauwe bezel en subdials.
Het horloge is nog altijd verkrijgbaar voor zo’n €17.000. Het is dan ook echt een luxe horloge. Vanaf dat moment kwamen ook andere merken uit met Snoopy horloges. Zo werkte Hodinkee met Bamford samen aan een Snoopy horloge en ook Frank Muller heeft inmiddels Snoopy horloges. Ook Seiko heeft hier op ingespeeld door Seiko 5 horloges te maken met Snoopy op de wijzerplaat. Dit zorgt ervoor dat Snoopy horloges wat meer bereikbaar worden.
Samengevat heeft Snoopy het dus vooral te denken aan de eigen populariteit. Was deze hond niet zo populair geweest dan was ook het aantal horloges waarschijnlijk flink minder. De combinatie met de ruimtevaart heeft er voor gezorgd dat er door de horlogemarkt slim op ingespeeld is. Dit heeft Snoopy dus nog een forse boost gegeven.