Waarom een horloge een statussymbool is
Het dragen van dure horloges wordt door veel mensen gedaan voor de status die erbij hoort. Het is dan ook een accessoire dat als statussymbool gebruikt wordt. Ze voelen zich meer zelfverzekerd of worden gezien als meer succesvol. Hoe komt het eigenlijk dat veel geld uitgeven aan een horloge je status kan geven?
Nutteloos voor meer status
Het antwoord zit hem in het feit dat horloges in de basis nutteloos zijn. Dit klinkt misschien gek, maar marketing professor Rory Sutherland [link] legde het al eens goed uit. Vergelijk het met het gebruik van vervoer.
Als een duurdere auto je het meeste status zou geven, zou een vrachtwagenchauffeur het meeste aanzien krijgen. Vrachtwagens kunnen een stuk duurder uitvallen dan een gewone personenwagen. Toch is dat niet het geval, aangezien dit vervoersmiddel vooral nuttig wordt gebruikt.
Kan je namelijk laten zien dat je geld/resources over hebt door middel van een luxueus item zoals een auto of een horloge, dan stijgt je status.
Het is schaarste wat hieraan bij draagt. Doordat een item zoals een exclusief horloge niet makkelijk te verkrijgen is, is er een grotere vraag dan aanbod. Dit verhoogd de waarde en de prijs van het object.
Status via merken
Opvallend is dat de hoeveelheid testosteron bij een man de behoefte naar status kan bepalen. Er is onderzoek gedaan bij meer dan 243 mannen, waarbij er bij een deel van de mannen extra testosteron toegediend werd. Het andere deel kreeg een placebo-pil. Uiteindelijk kwam naar voren dat mannen met een hoger testosteron level een grotere drang hadden naar status goederen, waar horloges toe behoren.